Jouw profiel en de formele eisen

Als bewindvoerder / inkomensbeheerder zorg je voor de financiële belangen van mensen die dat zelf niet voldoende kunnen. Hierbij krijg je te maken met allerlei soorten mensen die verkeren in vaak gecompliceerde problematische situaties. Je moet dan het hoofd koel houden en de regie in handen nemen. Zorgen dat je orde in de chaos schept om daarna de zaken onder controle te houden.

Je doet dus uitdagend en verantwoordelijk werk. Je kunt veel leren in de praktijk, maar je hebt wel een aantal basiseigenschappen nodig om te kunnen beginnen. Rappórt stelt dan ook hoge eisen aan haar bewindvoerders. Hier volgt een opsomming van competenties die je in ieder geval nodig hebt:

–        Affiniteit met de doelgroep

–        Afgeronde relevante HBO opleiding (of hoger)

–        Praktisch ingesteld

–        Een pro actieve houding

–        Een accurate manier van werken

–        Stressbestendig

–        Uitstekende contactuele vaardigheden

–        Gewend om met geautomatiseerde systemen te werken

–        Goed in rekenen

–        Basiskennis van sociale wet- en regelgeving is een pre

 

Naast bewindvoerder word je ook ondernemer. De volgende punten zijn geen must, maar de aanwezigheid ervan maakt de kans op het slagen van de onderneming een stuk groter:

–        Werkervaring en een netwerk binnen de GGZ in jouw regio

–        Werkervaring in inkomensbeheer, schuldhulpverlening of bij een administratiekantoor

–        Ervaring als ondernemer

Formele eisen

Sinds 2014 gelden er kwaliteitseisen die in wet- en regelgeving zijn vastgelegd. Het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatele, Bewind en Mentorschap toetst of je aan deze eisen voldoet. Op de website van rechtspraak.nl vind je meer informatie, waaronder een checklist die je kunt gebruiken. Als franchisenemer van Rappórt word je zoveel mogelijk ondersteund bij de aanmelding bij het Kwaliteitsbureau. Je moet wel in het bezit zijn van een HBO diploma (van een Hoge School of andere erkende opleiding) of hoger, dat is namelijk een wettelijke eis.